Samoplačniška ORL ambulanta in akupunktura

Vrtoglavica in testiranje ravnotežja v ORL ambulanti


Vrtoglavico opredeljujemo kot halucinacijo gibanja in moteno orientacijo v prostoru. Težave z ravnotežjem, ki jih bolniki opisujejo kot vrtoglavico, nestabilnost, majanje tal pod nogami, omotico, temnenje pred očmi ipd, so za glavobolom eden najpogostejših razlogov obiska bolnika pri splošnem zdravniku. Ta jih nato po potrebi napoti k otorinolaringologu, nevrologu in k drugim specialistom.


S preiskavami v specializirani ambulanti lahko ugotovimo okvaro perifernega organa za ravnotežje v notranjem ušesu (vestibularnega aparata). Bolnik z okvaro vestibularnega aparata opisuje po navadi rotatorno vrtoglavico (občutek, da se vrti v prostoru, ali, da se prostorfvr-zlokoli njega) z zanašanjem med hojo. Težavefi:larhko pojavijo med zasuki glave in obračanjem na bok. V akutni fazi so izraženi vegetativni znaki: slabost, bruhanje, znojenje, bolnik pogosto zaradi izgube ravnotežja obleži v postelji. Težave se v parih dneh umirijo, tako, da je bolnik sposoben samostojne hoje. Težave postopoma izzvenijo v obdobju do treh mesecev.


Najpogostejši vzroki za nastanek periferne okvare centra za ravnotežje so vnetja notranjega ušesa in živca za ravnotežje, večinoma virusna, motnje prekrvavitve ušesa kot posledica žilnih in presnovnih bolezni kot so zvišan krvni tlak, sladkorna bolezen, povišane maščobe v krvi, motnje v delovanju ščitnice, avtoimune bolezni itd. Lahko pa gre za posledico poškodbe ušesa, glave in vratu, ali tumor slušnega živca.


Slika 1. Zunanje, srednje in notranje uho

Slika 2. Čutilo za ravnotežje v notranjem ušesu


Standardni test za oceno delovanja perifernega ravnotežnega aparata je kalorični vestibulogram. Test izvajamo z vodo ali zrakom in je zelo uporaben, ker se pomočjo njega da hitro ugotoviti ali gre za okvaro perifernega centra za ravnotežje. Zato splošni zdravnik po navadi obravnavo bolnika z vrtoglavicami začenja z napotitvijo k otorinolaringologu. Po izključitvi okvare ravnotežnega organa v ušesu, je treba izključiti številne druge vzroke za vrtoglavico, kot so bolezni centralnega živčnega sistema (motnje prekrvavitve možganov, tumor na možganih, multipla skleroza itd), okvara vratne hrbtenice, očesne bolezni, psihiatrične bolezni ali psihogene motnje (stres). Zato bolnika po potrebi napotimo na pregled k nevrologu, okulistu, ortopedu in psihiatru.