Samoplačniška ambulanta za ORL, avdiologijo in akupunkturo

Uvod


Tinitus je šumenje v ušesih in/ali v glavi, ki nastane brez prisotnosti zunanjega zvoka in ga večinoma sliši le prizadeta oseba. Takrat govorimo o subjektivnem tinitusu. Lahko je kratkotrajen in izzveni ali dolgotrajen, kronični tinitus. Približno 10% - 15% odrasle populacije sliši dolgotrajni šum v ušesih in /ali glavi (tinitus) , vendar pa ima le 0,5% -2% zaradi tega hude težave in poišče strokovno pomoč. Dve tretjini bolnikov imata poleg tinitusa tudi okvaro sluha.


Vzroki nastanka tinitusa


Najpogostejši vzrok za kronični tinitus je okvara sluha, ki nastane zaradi okvare čutnic v notranjem ušesu. Okvaro čutnic lahko povzročajo različne bolezni in stanja kot so obolenja ušes (vnetja, poškodbe, otoskleroza, Menierova bolezen in nenadna izguba sluha), izpostavljenost hrupu, starostna naglušnost, motnje prekrvavitve v notranjem ušesu zaradi bolezni srca in ožilja, bolezni presnove, nekatere sistemske, nevrološke in psihiatrične bolezni, poškodbe glave, čeljustnega sklepa in vratu ter stres.


Vpliv stresa na nastanek tinitusa


Znano je, da je med bolniki s trajnim, motečim šumenjem v ušesih več kot tretjina tistih, ki se zdravijo zaradi anksiozno-depresivne motnje (nevrozno-depresivna motnja). Stresen način življenja sodobnega človeka pa vsekakor vpliva na naraščajoče število bolnikov s tinitusom. Ker pa je prizadetost zaradi tinitusa odvisna od čustvenega odziva posameznika, bodo na udaru ljudje z zmanjšano sposobnostjo soočanja s stresom. Tinitus je najpogostejši med 30. in 65. letom starosti, kar pomeni, da prizadene delovno najbolj aktivno populacijo, pri kateri se že kaže kumulativni učinek stresa. Ta nastopi zaradi preobremenjenosti in prevelikih zahtev na delovnem mestu ter številnih obveznosti doma, prehitrega tempa življenja, nagnjenosti k perfekcionizmu, pogosto pa se tem vzrokom pridruži še hrup delovnega in življenjskega okolja.


Vpliv hrupa na nastanek tinitusa


Hrup ki presega kritično raven za okvaro čutnic (85dB) ima lahko za posledico ušesne simptome kot so tinitus in trajna okvara sluha. Kritičnem hrupu so izpostavljeni delavci v kovinski, tekstilni, lesni in drugih industrijah kot tudi v gradbeništvu itn. Že manjša jakost hrupa, npr. hrup na večjih prometnicah ponoči, ki ga slišimo iz spalnice pa ima za posledico zunaj-ušesne simptome kot so povišan krvni tlak, pospešeno bitje srca, potenje, nemir, slaba koncentracija, nemiren spanec idr. Pri starejši populaciji je tinitus pogosti spremljevalec naglušnosti, lahko pa tudi prvi opozorilni znak pešanja sluha še pred težavami pri razumevanju in sporazumevanju. V tem primeru predpišemo slušni aparat, ki obenem učinkuje tudi kot masker šuma (aparat nastavimo tako, da prekrije šum).


Diagnostika tinitusa


Diagnostika tinitusa temelji na otorinolaringološkem pregledu in avdiološkimi meritvami. To so meritve sluha in šuma - ADG, lokalizacija šuma, testiranje ravnotežja, meritev akustičnih potencialov možganskega debla, CT in MRI slikanje glave.


Zdravljenje tinitusa


Po natančni diagnostiki in izključitvi organskega vzroka za tinitus predpišem zdravila za izboljšanje prekrvavitve notranjega ušesa in zmanjšanje vnetnih reakcij prizadetega področja ušesa, eventualno pomirjevala in antidepresive. Nato jih naučim osnove tehnike privajanja na šumenje (Tinnitus retraining therapy) po metodi Jastreboff - Hasel. Osnova tehnike je maskiranje (prekrivanje) šuma.


Glasba


Bolnikom svetujem naj se čim prej seznanijo s tehnikami za privajanje na šumenje. Med njih sodi glasba z učinkom maskiranja (prekrivanja) šuma, ki je obenem tudi prijetna in sproščujoča. Takšna glasba deluje na slušne poti in povezave s čustvenimi centri v možganih tako, da pospeši reprogramiranje novonastalih napačnih povezav, ki vzdržujejo šumenje. Različna kombinacija šumov in zvokov narave komponirana s poudarkom na frekvenčno območje, kjer bolniku šumi se je pokazala za zelo učinkovito pri rednem poslušanju. V primeru naglušnosti predpišemo slušni aparat, ki obenem učinkuje tudi kot masker šuma (aparat nastavimo tako, da prekrije šum, na voljo so tudi aparati z vgrajenim šumom ali glasbo). Kot dopolnilno terapijo uporabljam tudi akupunkturo in terapijo z laserjem. Med terapijo skupaj z bolnikom analizirava tudi morebitne psihosomatske vzroke tinitusa. Pri tinitusu se da pomagati, lahko ga umilimo in postane bolniku nemoteč, skoraj neopazen, lahko pa tudi izzveni. Vsekakor je ključna vloga samega bolnika pri iskanju najučinkovitejšega načina za privajanje na šumenje.