Samoplačniška ORL ambulanta in akupunktura

Psihosomatska obravnava tinitusa in vrtoglavice

Mednarodni seminar o motnjah ravnotežja, Subotica, 19.05.2018.

Branka Geczy

» Telo je modro in deluje hitro, duh pa modrejši, a bolj počasen«.

Psihosomatska motnja je pojav določenega telesnega simptoma, ki ga povzročajo psihične težave, oziroma duševno-mentalno neravnotežje. Sodobni učbenik Psihiatrije priznava in klasificira številne psihosomatske motnje in bolezni. Seznam se iz leta v leto povečuje. Težave, zaradi katerih bolniki pridejo k splošnemu zdravniku, so v skoraj 80%-tih procentih psihosomatskega izvora. Velikokrat pa  niso prepoznane kot takšne. Zato je številka še bolj zaskrbljujoča. Govori o velikem številu napetih in tesnobnih ljudeh, brez resne diagnoze (bolezni), ki so kljub temu  zaskrbljeni in iščejo pomoč, pa jo dostikrat ne najdejo.

V otorinolaringološki ambulanti obravnavamo številne bolnike s temi simptomi, kot so občutek »cmoka« v grlu, praskanje v žrelu,  zamašeno uho, težave z vratom in čeljustnim sklepom, šumenje in zvonjenje v ušesih, vrtoglavica, negotovost med hojo ter občutek slabšega sluha itd.

Ko se po poglobljenem pregledu in pogovoru, opravljenih testih za sluh in ravnotežje, ter dodatni specialistični diagnostiki ORL specialist ne more opredeliti o vzroku bolnikovih težav, je čas za posvet s psihosomatsko naravnanim zdravnikom. Ta  bo  bolniku pomagal, da posumi o psihičnih vzrokih za svoje težave. Sledi obravnava, ki vključuje sodelovanje  psihiatra, psihoterapevta in izbiro ustreznih alternativnih metod zdravljenja.